Gammelsteik og kjøttrull

Gammelsteik med tilbehør er min livrett.

 

Å lage gammelsteik selv er en tradisjon vi har hatt noen år nå, og er garantert en tradisjon som vi kommer til å ha » forever «.

I mange år var det en av mine kollegaer på Posten som pleide å klargjøre det til oss, men det er nå noen år siden vi begynte å gjøre det selv,

etter grundig opplæring fra samme kollega.smiley

Forberedelsen til det som skal bli årets » gammelsteik » er dermed gjort. Å tro meg det er mye enklere enn det høres ut som.

Gammelsteik er altså lammelår som er saltet og hengt opp til tørk.

Saltlake:

1,5 kg grovsalt pr. 5 l vann.

Legg lårene i saltlake 1 døgn.

Heng de opp » ute eller i en sjå med god lufting » og la de henge i 8 uker. Kan være lurt å dekke det til med netting e.l. slik at ikke noe kommer til og forsyner seg av det.smiley

Tas ned og frys om du ikke skal steke det med det samme.

Senere ut på vinteren skal dere få vite hvordan jeg tilbereder gammelsteik med tilbehør.

 

Kjøttrull

Dette trenger du til 1 rull:

1 stk rulleskinn

ca. 1 kg kjøtt fra lår el. bog

1 finhakket løk

Krydderblanding: 1/2 ss salt, 2 1/2 ts. pepper, 1/2 ts malt ingefær, 1/2 ts malt nellik, 2 ss gelatinpulver. Bland det sammen.

Fremgangsmåten syntes jeg var greit forklart på » Gilde » sin side så jeg brukte den. Se under:

Forberedelse:

Finn frem alle ingrediensene, skjær lammekjøttet i fingertykke strimler.

Fyll rullen:

Legg rulleskinnet (slagsiden) på en fjøl med kjøttsiden opp.

Skjær eventuelt av litt slik at du får rette kanter (det du skjærer vekkkan du ha i rullen). Sy rulleskinnet sammen på begge kortsidene slik at du får en pose. Legg i lagvis lammekjøtt, krydder og løk. Trykk sammen kjøttet etter hvert, slik at du får en fast rull. Sy sammen rullen på toppen. Tre nettingstrømpe rundt rullen.

 

Legg rullen i lake:

Det er nå tid for å legge rullen i saltlake for å trekke godt medkryddersmak før den skal kokes. Den skal ligge der i ca 10 dager, på et kjølig sted. Pass på at hele rullen er dekket med lake!

Klargjøring for koking:

Ta lammerullen ut av saltlaken og vann den ut i rent nytt vann i ca 2 timer. Pakk lammerullen inn i et kjøkkenhåndklede og surr med bomullstråd. Legg den innpakkede rullen i kokende vann, og la den trekke på ca. 90 ºC i 1.5 – 2 timer, trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen. La den hvile i 10 – 15 minutter.

Kjøttrullene legger vi i samme saltlake som gammelsteika.

Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail

No comments yet.

Legg igjen en kommentar