Brokkoli

Brokkoli.

I tiden fremover kommer jeg til å ta for meg mat som bør høre med i et hvert kosthold. Mat som er viktig for helsen vår, og hvorfor vi bør spise det.

I dag skal jeg skrive om brokkoli.

Brokkolien kom til Norge først etter andre verdenskrig. Brokkolien inneholder plantekjemikalier – antioksidanter sulforafan og naturlige stoffer som kalles indoler. Den mest kjente er indol – 3 – karbinol som har betydelig anti kreft virkning. Forskning på indol – 3- karbinol viser at det er med på å deaktivere et nedbrytningsprodukt fra det kvinnelige kjønnshormonet østrogen 4 – hydroksiestrone, som gir næring til kreft, særlig i østrogensensitive brystceller. Samtidig øker det nivået av 2 – hydroksiestrone, en type østrogen som man tror beskytter mot kreft. Indol 3 – karbinol motvirker ikke bare vekst i brystkreftcellene, men også dattersvulster som sprer seg til andre kroppsdeler. Sulforafan hjelper kroppen til å kvitte seg med potensielle kreftfremkallende stoffer.

Da forskere i labaratoriet, studerte på dyr effekten av sulforafan viste det at de dyrene som hadde fått sulforafan fikk færre svulster, og de svulstene de fikk var mindre og utviklet seg saktere.

Brokkoli er også en god kilde til C – vitamin. Bra for immunssystemet, produserer A – vitamin, styrker cellene, gir fiber som gir god avføringsfunksjon.

Det er også en god kilde til andre vitaminer og mineraler.

Kilde: Den grønne supermaten.

 

Her er det bare å pøse på. Man kan aldri få for mye brokkoli. Det er mange måter å tilberede den på. For eksempel: kan man enten dampe den, eller steke den i olje med ingefær og hvitløk å ha den til middagen. Ellers så er den kjempegod å spise rå med yoghurt – dip til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *