9 myter om trening

MYTE 1: Du får flat mage av sit-ups Nei! For å få en flat mage må du fjerne fettet som ligger rundt mage/midje, og dette skjer ikke ved å gjøre sit-ups eller trene magemusklene på andre måter.

Generell styrketrening på store muskelgrupper som lår/rumpe, bryst og rygg, medfører ofte en liten økning i muskelmasse.

Dette vil igjen resultere i et høyere hvilestoffskifte, som til slutt gjør det enklere å fjerne fett rundt magen. Ellers er det kondisjonstrening som mest effektivt fjerner fett, samt et balansert og vanlig sunt, norsk kosthold.

MYTE 2: Du får store lår av å sykle Nei! Sykling er en aktivitet som krever svært mange repetisjoner, og defineres derfor som kondisjonstrening, som har effekt på hjerte, lunger og blodårer og innvirkning på oksygenopptaket i musklene. For å få større muskler må det styrketrening til, og det defineres gjennom aktiviteter på maksimalt 12-15 repetisjoner der intensiteten er maksimal i forhold til varighet.

Med andre ord, har du mer krefter igjen etter at du har gjort 12 repetisjoner, bør du legge på mer kilo.

MYTE 3: Du får store muskler av styrketrening Ja, hvis du trener riktig og spiser riktig vil økning i muskelmasse være et resultat.

Det er imidlertid begrenset hvor mye du klarer å øke i volum, og det krever masse i forhold til intensitet, øvelsesutvalg og treningsmetode. Folk flest bør ikke være engstelig for å vokse ut over alle proporsjoner.

MYTE 4: Tøying er unødvendig Det kommer helt an på hensikten med å tøye. Ønsker du å unngå muskelstølhet, er det helt unødvendig å tøye ut. Men dersom du har et mål om å utvikle større bevegelighet, bør uttøyning og bevegelighetstrening være en del av treningsopplegget.

Ofte bør slik trening gjøres som en egen treningsøkt med dette som formål.

MYTE 5: En gåtur gir bra treningseffekt Ja! Avhengig av utgangspunkt. Gange er en god start på et mer aktivt liv. Det passer for alle og kan gjøres hvor som helst.

Begynn litt rolig, og øk tempo og varighet etter hvert som du kommer i bedre form. Varier gjerne terrenget, i naturen får du en annen treningseffekt enn når du går langs veien.

MYTE 6: Du forbrenner mer fett på tom mage Nei! Trening på tom mage gjør som regel at intensiteten og den totale treningseffekten blir dårligere, og du gir deg tidligere. Dermed forbrenner du færre kalorier og mindre fett.

MYTE 7: Du kan trene vekk problemområder Ja, men ikke ved å trene kun det området.

For eksempel vil ikke magen bli flat kun ved å gjøre mageøvelser, ei heller vil du få slanke bein ved å kjøre innside og utside lårøvelser.

Tren variert. Kondisjonstrening forbrenner fett. Velg styrkeøvelser som trener flest mulig muskler på en gang for å endre formen på lår og sete., for eksempel knebøy, utfall og markløft.

MYTE 8: Løping er farlig for knærne Nei! Jogging er en super treningsform for veldig mange. Tvert imot viser undersøkelser at de som løper jevnlig har mindre kneplager enn de som aldri løper.

Opplever du at løpingen gir ubehag kan det bli bedre av å bruke sko med god demping og støtte, eventuelt bytte til et mykere underlag.

Hjelper ikke det, velg en annen kondisjonstrening, for eksempel sykling.

MYTE 9: Er jeg ikke støl dagen etter har jeg ikke trent bra nok Nei. Litt stølhet innimellom er ikke å forakte, men ikke et must for god treningseffekt.

Mest støl blir du når du begynner med en aktivitet du ikke er vant med, og så tilpasser kroppen seg etter hvert.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *