Julesnadder

Opprettet av Siv Arntzen sø., desember 18, 2011 19:27:59

4 søndag i advent. Kjenner nå at julen nærmer seg og julestemningen kommer sigende innover meg selv om det er noen dager og noen gjøremål igjen. Etter en fantastisk konsert i går med Oslo Gospel Choir og Maria Haukaas Mittet, og med renvasket hus og nissene kommet på sin plass må bare ventetiden bli fin. En deilig brunsj på Himmel og Havn i dag har også gjort sitt til julestemingen. Det er bare så koselig å komme til Nina og Britt – Jorunn ( og selfølgeli Marianne også selv om ikke hun var der i dag ) som som alltid gir oss en avslappet og uformell stund. Nå er jeg klar for VM – finalen mellom Norge og Frankrike. Måtte Norge vinne! Heia, heia:-))

Mens jeg venter skal jeg gi dere oppskriftene på diverse julesnadder som jeg har laget. Alle oppskriftene er uten mel og sukker. smiley

Pepperkaker, kokosmakroner, peanøttkonfetkt, appelsinbiscotti, mintkuler, sjokoladekuler, 2 forskjellige konfekter og marsipankuler.

Pepperkaker

75g smør

3 ss fløte

4 ss sukrinmelis el. tagatesse

2 dl finmalt mel av skolldede mandler

3 ss kokosmel

1/4 ts nellik

1/4 ts ingefær

1/4 ts pepper

1 ts kanel

1/2 ts bakepulver

Smelt smøret på svak varme. Rør inn fløten og la det kjølne litt. Bland alt det tørre for seg, rør inn smøret. Sett deigen i kjøleskap noen timer før den kjevles ut. Når jeg kjevler ut deigen har jeg den på en voksduk med plastfolie på oversiden av deigen. Kan også ha plastfolie både under og over deigen. Den er lettere å kjevle ut da. Trykk ut de figurene du vil ha. Stekes midt i ovnen på 175 grader ca. 8 minutter. Pynt gjerne med glasur av sukrinmelis og vann. Oppbevares i tett boks, mørkt og kjølig.

Kokosmakroner.

4 eggehviter

250 g kokosmasse

100 g sukrin melis

50-100 g hakket 70 % sjokolade

1 ts kanel

Stivpisk 4 eggehviter. Bland forsiktig inn alt det tørre. Form små boller med faste grep med hendene og legg de på en smurt/bakepapirkledd stekeplate. Stekes i ovnen på 175 grader, ca 20-30 min. Avhenger av på størrelse.

 

Peanøttkonfekt ( Dette er min favoritt. Vanvittig gode! )

ca 150 gram peanøttsmør (grov type uten sukker – kjøpes på helsekost

50 g smør eller kokosfett

1 dl kokosmelk

1-2 ss sukrinmelis

½ ts vaniljepulver

150 g – mørk sjokolade 70%

Ha alt i en panne (untatt sjokoladen) – peanøttsmør, fett, kokosmelk, sukrinmelis og vaniljepulver. Varm opp på svak varme, kun for at det skal bli mykt og lett å blande sammen.

Ha røren over i en skål og sett i frysen vel 1 time (kjøleskap ca 2 timer). Ta ut røren og form små peanøttkuler. Sett kulene inn i frysene igjen i ca 1 time.

Smelt sjokoladen og dypp peanøttkulene i sjokolademassen. Oppbevar kulene i kjøleskapet.

 

Appelsinbiscotti

2,5 dl mel av skåldede mandler

4 ss sukrinmelis

2 ts kanel

finrevet skal av 1/2 appelsin

1 ts vaniljepulver

1 ss fiberhusk

2 egg

100 g mørk sjokolade min. 70%

Bland alt det tørre. Pisk eggene lett sammen og kna dem godt inn i det tørre. Form deigen til 2 avlange pølser, og trykk deigen til den er ca. 1,5 cm høy, 5-6 cm bred og 15-20 cm lang. Stek midt i ovnen i 20 min. Tas ut av ovnen og skjæres opp i passe store biter. Senk temperaturen på ovnen til 100 grader, sett biscottien inn igjen og la de tørke 1,5-2 timer. Jo lengre de tørker jo sprøere blir de. Smelt sjokolade og dypp halve kjeksen i sjokoladen. Settes kaldt til sjokoladen er stivnet. Oppbevares i tett boks, tørt og kjølig.

 

Mintkuler. Er du glad i after eight må du bare ha disse.

1 dl sukrinmelis

2 ss fløte

4 dråper peppermynteolje

sjokolade til å dyppe kulene i. Min 70%

Bland alt raskt sammen. Hvis massen er for løs til å forme små kuler av settes den til kjøling noen minutter, da blir den fastere oå jobbe med. Lag små kuler og trykk dem litt ned. La de stivne i kjøleskapet. Smelt sjokoladen og dypp kulen i sjokoladen. Oppbevares i kjøleskapet.

 

Sjokoladekuler

3/4 dl sesamfrø

1 dl kokosmasse

1/4 dl sukkeroefiber ( fibrex ) fås på helskosten

10 g smør

1 ss kakao

litt kaffe

kokosmasse til å rulle bollene i.

Rør sammen smør og sukrin. Bland sammen alt det tørre og hell oppi. Ta i litt kaffe og rør sammen til sen deig. La deigen hvile i kjøleskapet en times tid. Form deigen til små kuler og rull dem i kokosmasse. Oppbevares kaldt.

75 g smør

4 egg

5 dl kokosmasse

 

Konfekt 1. » Ala fruktnøtt «

100 g mørk sjokolade

2 ss fast kokosolje

1 dl valnøtter

1 dl gojibær

Smelt sjokoladen og tilsett kokosoljen. Grovhakk valnøttene. Bland valnøtter og gojibær i sjokoladen. Hell blandingen i små papirformer eller bruk silikonformer. La konfektene stivne i kjøleskapet. Oppbevares på glass eller i boks kjølig.

Konfekt 2. » Med havsalt og pekannøtter «

100 g mørk sjokolade

2 ss fast kokosolje

1/2 ts urafinert fint havsalt

1 dl pekannøtter

Gjøres på akkurat samme måte som den første.

 

Marsipan

200 gram mandler (skoldede)

80 gram sukrinmelis

noen dråper friskpresset sitron

2 eggehviter

Kjøp ferdig skoldede mandler, eller skold de selv.

Slik skolder du: Ha mandlene i en bolle og hell på varmt vann, vent i ca. 5 minutter til skallet løsner fra kjernen. Fjern så skallet og ha mandlene i en kjøkkenkvern og mal til du får mandelmasse. Bland sukrinmelis og sitrondråper i mandelmassen. Rør så inn eggehvitene.

La det stå kaldt en 20 minutter før de rulles til kuler.

PYNT Smeltet 70 % sjokolade. Kulene rulles i smeltet sjokolade.

Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail

 

Masse lykke til!

Ønsker dere en riktig god jul, med sunnt og godt julesnadder, som kan nytes med verdens beste samvittighet.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *