Erstatninger for sukker og mel

Opprettet av Siv Arntzen sø., mai 12, 2013 22:27:46

Når man av ulike grunner ikke spiser sukker eller mel / stivelse har man forskjellige ingredienser som man erstatter disse med.

Har laget en liten oversikt over forskjellige alternativer til både sukker og mel, og hva de forskjellige er for noe, og hva de brukes til.

Dette er ingredienser jeg har i skapet til en hver tid. Da har jeg det jeg trenger enten jeg skal bake, steike eller mikse noe godt til kaffen i full fart.smiley

Ved å bruke disse erstatningene for sukker og mel vil du oppnå et jevnt og stabilt blodsukker gjennom dagen. Enten du lever på lavkarbo eller ikke vil jeg anbefale å redusere på sukkerinntaket. Sukker har mange skadelige effekter i kroppen vår. Sukker er kun » tomme » kalorier som ikke inneholder noe som helst næring.

Erstatninger for sukker:

Sukrin og sukrinmelis: Sukrin er en naturlig sukkeralkohol ( erytritol ) som finnes bl.a. i pærer, meloner og sopp. Sukrin inneholder ingen kalorier og gir ingen blodsukkerstigning. Sukrin betegnes som et karbohydrat, men blir ikke benyttet som energi i kroppen og utskilles ubrukt gjennom urinen. Sukrin smaker og ser ut omtrent som sukker, men søthetsgraden er 75% av vanlig sukker. Sukrinmelis er sukrin i finmalt form, det løser seg lettere opp enn sukrin.

Stevia: Stevia er 100% urtebasert og kommer i fra steviaplanten. 100% steviosid er mellom 200 – 300 ganger søtere enn sukker og en teskje tilsvarer ½ kilo sukker. Det kan være vanskelig å dosere det rene stoffet på grunn av den sterke søthetsgraden. Stevia inneholder ikke kalorier, gir ingen blodsukkerstigning, skader ikke tennene og har ingen kjente bivirkninger. Stevia kan ha noe bitter ettersmak som hindres ved å blande det med annet søtningsstoff for eksempel. Sukrin eller tagatesse. Stevia er drøyt i bruk å er et veldig økonomisk søtningsstoff. Stevia blir brukt daglig av millioner av mennesker som et naturlig søtningsmiddel. I Japan består 40% av søtningsmiddelmarkedet av Stevia. Aspartam er derimot forbudt i Japan.

Sukrin + ( sukrin med stevia ): Sukrin+ er et 100% naturlig søtningsmiddel som smaker dobbelt så søtt som sukker. Når stevia smaltes sammen med sukrin, oppstår et nytt produkt med god sukkersmak og konsistens som strøsukker. Sukrin+ er godt egnet i kaffe og te, i bakverk, desserter og syltetøy. Sukrin+ påvirker ikke blodsukkeret og inneholder null kalorier.

Tagatesse:

Jeg foretrekker å bruke helt naturlige søtningsstoffer som ikke gir blodsukkerstigning. For å gi tagatesse en høy søthetsgrad er den tilsatt litt sukralose. Dette er er et unaturlig søtningsstoff som bl.a.finnes i noen typer lettbrus, som jeg generelt ikke anbefaler. Mengde sukralose er veldig liten i tagatesse ( 0,02% ). Sammenlignet med hva mange får i seg av sukker, sterkt bearbeidet fett, tilsettningsstoffer og lettbrus syntes jeg det er akseltabelt å bruke litt tagatesse som en del av et ellers naturlig kosthold. Tagatesse er dobbelt så søtt som sukker. Tagatesse kan brukes til karamellisering. De aller fleste syntes tagatessen er den som ligner mest på vanlig sukker i smak.

Vaniljepulver: Ekte vaniljepulver og vaniljeekstrakt er en smakstilsettning som framstilles av vaniljestenger fra vaniljeorkideer, og erstatter vaniljesukker. Vaniljeekstrakt og utskrapet av vaniljestangen kan også brukes i stedet for vaniljesukker.

Mandelmel: Ferdeigkjøpt mandelmel er finmalte mandler som er fetrtreduserte ved kaldpressing, fordi det da egner seg bedre som mel og holdbarheten blir bedre. Vær klar over at fettreduseert mandelmel suger til seg mer væske enn malte mandler. Dette melet egner seg godt til for eksempel. Vaffelrøre og pannekakerøre. Selges i helsekostbutikker.

Kokosnøttmel: Kokosnøttmel er pulverisert fiber av kokosnøttkjøtt. Dette melt egner seg også godt i vaffel og pannekakerøre og ellers i bakst i stedet for hvetemel. Selges i helsekostbutikker.

Fiberhusk: Fiberhusk er pulveriserte løppefrøskall. Løppefrøskall inneholder rikelig med vannløselige fiber som trekker til seg væske og sveller. Fiberhusk er glutenfritt. Selges i helsekostbutikker og noen dagligvarebutikker. Brukes i bakst som feks. knekkebrød, brød o.l.

Fiberfin: Fiberfin er et hvitt mel som består av maisstivelse fra en bestemt maissort. 60% av stivelsen er resistent, det vil si at den ikke brytes ned av sukker som vanlig stivelse, men oppfører seg som kostfiber. Selges i helsekostbutikker. Med FiberFin kan du enkelt øke fiberinnholdet og senke GI på brød, pizza, paier, pannekaker, vafler, muffins og kaker. Det er et hvitt mel som kan tilsettes matvarer uten at smak, konsistens eller utseende blir forandret, og har hele 60% fiber, og kun 31% karbohydrater. 1 spiseskje FiberFin gir like mye fiber som 1 dl grovt mel. Du trenger derfor kun en liten mengde for å gjøre maten sunnere. FiberFin er naturlig glutenfritt.

Profiber:

Pofiber inneholder fiber fra potet og er nøytralt i smak, lukt og farge. Profiber inneholder 70% kostfiber som binder mye væske. Brukes til bakst for å gi fiber og for å gjøre baksten saftig. Selges i helsekostbutikker.

Johannesbrødkjernemel: Jhbk er et fortykningssmiddel som er helt uten smak. Det er laget av frøene som sitter inni belgfruktene fra johannesbrødtreet. Brukes som jevning i sauser, supper, gryter o.l. Kjøpes i helsekostbutikken.

Kokosolje: Kokosolje får man ved å presse eller ekstrahere kokosnøttens kjerne. 90 prosent av fettet er mettet. Kokosoljen tåler en del høyere temperaturer en f.eks. olivenolje uten at fettsyrene blir skadet og er oljen meget godt egnet for steking. Kokosolje kan hjelpe med å styrke immunforsvaret og opptaket av fettløslige vitaminer. Egner seg ypperlig til steking, baking og frityrsteking. Kokosolje kan også brukes i salat dressinger, sauser, eller generelt ved matlaging som en kilde til essensielle fettsyrer. Kokosolje er kaldpresset og uraffinert. Den er 100 % ren. Den blir hard i kjøleskap og myk i romtemperatur. Denne oljen inneholder mange nyttige fettsyrer. Den finnes med og uten kokossmak. Den med smak egner seg best til baking og den nøytrale egner seg best til steiking. Selges i helsekostbutikkene.

Den med grønn etikett brukes til bakst og den med brun etikett brukes til steiking.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *