Planlegging er alfa og omega

Er du en av dem som stadig tenker at du skal bli mer aktiv, begynne å trene, trene mer, spise sunnere, bedre helsen, bli en bedre utgave av deg selv?

De fleste vil gjerne være mer aktive, men mange opplever at det å komme i gang er den største utfordringen.

En god plan er et av det viktigste verktøyet for gjennomføring. Hva passer vel bedre enn denne dagen til akkurat det, å lage en plan for aktivitet.

Mange setter likhetstegn mellom fysisk aktivitet og trening. Forskning viser at det ikke er nødvendig med blodslit for å få helsegevinst. For mange vil det være enklere å få til små aktiviteter hver dag, enn å få til harde treningsøkter.

Prøv å få inn lett daglig aktivitet ut fra din kapasitet – og oppdag hva det gjør med kropp og sinn. Aktivitet kan være så mangt.

For eksempel:

– En fast daglig gåtur! Finn ut om det er morgen eller kveld som passer best, bestem deg for ruta og bestem tidspunkt før du legger deg om kvelden. Kjenn etter hvor lang tur som er overkommelig, hva du er motivert for.

– Prøv en ny aktivitet hver dag! Du kan prøve deg på noen enkle styrkeøvelser.

– Svøm.

– Trening på treningsstudio.

Så til selve planleggingen. Sjansen for å lykkes er større om du har en plan!

Begynn med å tenke ut hva du vil oppnå på kort og lang sikt.

– Lag konkrete mål for en viss periode.

– Lag realistiske målsetninger. Vurder hvor du kan redusere stillesitting (tv, pc, mobilbruk, bilkjøring m.m.) og erstatte den tiden med lett aktivitet. Forsøk å få mer aktivitet av moderat – høy intensitet inn i hverdagen. Dette kan være aktivitet til og fra job ( gå, sykle ), eller faste tider for aktivitet utenom arbeidstiden og å gå mer i hverdagen.

– Lag en konkret gjennomføringsplan for hvordan du vil bli mer aktiv. Denne planen kan godt være detaljert: Mandag: 15 min gåtur på kvelden. Onsdag, sykle/gå til jobben. Torsdag: 20 min styrketrening enten hjemme eller på treningsstudio. Ikke vær for ambisiøs i første omgang. Det viktigste er å komme igang, og målene kan justeres fortløpende. En ukesplan er kanskje nok å starte med.

– Heng opp målene dine og/eller planen din på en plass hvor du er den, og blir påminnet. Gjerne på kjøleskapet.

Legg aktivitet inn i hverdagsrutinene. All aktivitet som blir en del av de daglige rutinene er lettere å gjennomføre. Etter kort tid gjennomfører du det på autopilot og du trenger ikke ta aktivt stilling til om du skal gå/sykle/trene. Velg aktiviteter du liker, eller aktiviteter som lett kan gjennomføres.

Gjør gjerne en fast avtale med en venn – eller meld deg på en gruppe.

Skal du trene alene må du lage avtaler og forplikte deg over for deg selv.

Ha en plan B for uforutsatte ting som vær og vind eller andre faktorer du ikke kan styre. Du bør derfor tenke gjennom hva som kan komme i veien for å gjennomføre aktivitetene du har planlagt, å ha alternativ.

Bruk gjerne en app som registrerer hvor mye du er i bevegelse, går eller sykler. Det kan være god motivasjon og se hvor mye du faktisk gjør.

Da er det bare å sette igang med planleggingen, lykke til!

plan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *