Dagens fangst fra egen hage.

På 1600 – 1700 tallet var rips svært utbredt i Norge.  Det vil si at sylting av rips også stammer fra den tiden. I dag ser man omtrent ripsbærbusker kun i hager hvor folk selv har satt ned buskene.

Rips er supermat som har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Rips har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. For å nyttiggjøre seg av næringen bør man minst innta 100 gram i slengen.

Rips kan brukes til utrolig mye. Den kan  spises naturell med vaniljesaus, melk, vaniljekesam eller is, til dessert eller kaffekos. Rips kan også brukes til syltetøy, saft og gelé enten alene eller sammen med andre bær. Rips er god i pai sammen med andre bær. Rips brukes også som pynt på kaker eller kakefyll. Personlig syntes jeg trollkrem av rips er helt konge. Så bare må jeg ha ripsbærgele tilgjengelig, spesielt til jul. Smaker kjempegodt til både kjøtt og fiskemiddager.

Rips kan fint fryses. Både som singelfrosset og som ferdig syltetøy.

Det er svært mange som har ripsbusker i hagen. Jeg tror på langt nær det er like mange som plukker det inn.  Om du ikke har selv er jeg helt sikker på at du finner noen i familien eller venner som har, som du kan få plukket hos.

Vekker sterke minner.

Å plukke inn ripsbær er tradisjon for meg. Jeg er vokst opp med ripsbærbusker i hagen og min mor elsket og plukke bær fra egen hage enten det var ripsbær eller jordbær. Derfor var dette noe jeg var delaktig av så lenge jeg kan huske. Er nok derfor det vekker sterke minner og savnet kjennes ekstra sterkt når jeg selv plukker inn fra mine to busker, som er avleggere fra hennes busker.  Selv om det er over 21 år siden hun forlot oss føles savnet ubeskrivelig stort.

FUCK CANCER!

Oppskrift på ripsgele og trollkrem finnes på bloggen. Bare legg inn i søkefeltet så finner du det.

Kilde: Frukt.no

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *