Lammegryte av høstens herligheter

En herlig lammegryte av det man kan tenke seg av høstens herligheter. Base for denne gryten er lam og rotgrønnsaker som er absolutt på sitt beste og lett tilgjengelig nå. I tillegg kan man blande i nesten hva man måtte ønske. Ingen ting smaker bedre enn en varm, kraftig og fargerik gryte, spesielt på denne tiden.

Jeg laget min gryte i en leirgryte type rømertopf i ovnen. Kan fint lages i gryte på ovnen også.

Hva er vel enklere enn en gryte. Litt forberedelse så gjør resten seg selv.

Her er hva jeg hadde i og hvordan.

Ingredienser: 

lammeskiver

gulrot

kålrot

sellerirot

pastinakk

løk

paprika

gulbete

rødbete

kinesisk hvitløk

hakkede tomater

bønnemiks

frisk rosmarin ( kan bruke andre og flere urte også )

salt og pepper

fløte

Fremgangsmåte:

Som du ser har jeg ikke skrevet hvor mye av hver ingrediens. Det er fordi jeg rett og slett ikke har tatt noe mål, men også fordi det ikke er nøye hvor mye det er av de forskjellige. Jeg bruker ca like mye av rotgrønnsakene. Litt mindre av de andre grønnsakene. 1 pk. hakkede tomater og 2 pk bønnemiks. Hvitløk etter smak. Jeg bruker mye hvitløk, 2 stk til denne. Rosmarin en hel krukke. 1 pk fløte. Blandingen av alt dette blir fantastisk uansett så her er det bare å blande som det passer seg.

Skjær kjøttet i passe store biter. Behold beinene på. Skrell og skjær opp alle grønnsakene, hvitløk og urter og plan alt sammen. Legg kjøttet, grønnsakene lagvis. Strø salt og pepper mellom lagene. Legg hakkede tomater og bønnemiks i  midten. Slå fløten over til slutt.

Jeg syntes gryten blir bedre og bedre jo lengre den står i ovnen. Tilbered den gjerne tidlig på formiddagen, sett i ovnen og la den stå i flere timer. Jo lengre den står jo mørere blir kjøttet. Jeg setter den inn i ovnen på 120 grader. Setter opp temperaturen til 140 grader siste par timene.  ( Gjerne 7 – 8 timer tot.). Lager du gryten i en kjele er det bare å gjøre det på akkurat samme måte, eneste forskjellen er at du lar det stå å småputre på platen på ovnen, i stedet for inn i ovnen.

Gryten kan serveres enten med ris, potet eller brød til. Personlig foretrekker jeg å spise den som den er. Da har jeg bedre plass til det beste fra de gode råvarene og de beste smakene og ikke minst den beste næringen.

Lykke til! Håper det vil smake.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *