God helse, hva er det?

Det er mange faktorer som er med på å påvirke helsen vår. Det du definerer som god helse for deg kan være et stort helseproblem for en annen selv med samme problemstilling. God helse kan oppleves svært forskjellig fra individ til individ.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at
Helse er en tilstand av fullkommen fysisk, psykisk og sosial velvære – ikke bare fravær av sykdom eller svakhet.

Det er mange ting som påvirker helsen vår. Livsstil og hvordan vi velger å leve livet vårt har stor betydning. Særlig om vi tenker fremover og reflekterer litt om hvordan vi vil helsen vår skal være senere i livet. Hva vi anser som god helse kommer an på flere forskjellige faktorer. Alder, miljø, genetikk og personlighet har mye å si men det viser seg at god helse oppleves veldig forskjellig fra person til person. Personer med samme sykdom kan oppleve sykdommen helt ulikt. Noen takler omstilling og tilpasser seg bedre enn andre, noen setter begrensninger for seg selv som gjør at mestringsfølelse uteblir. Alle disse tingene er med på å påvirke hvordan man har det og påvirker helsen vår.

Hvem skal bære ansvaret? Selvfølgelig har samfunnet et ansvar for å legge til rette gjennom å informere og hjelpe til med at vi tar gode valg for oss selv. Men det er først og fremst den enkelte selv som har ansvar for sin livsstil og hvilken måte vi velger å leve dette livet vårt på.

Det er utrolig mye man kan gjøre selv for å ha så god helse som mulig, og jo tidligere man begynner jo bedre blir grunnlaget for vår helse senere i livet. Det å opparbeide gode vaner uten å være fanatisk, det å være litt smart og skille mellom hverdag og fest, det er ofte bare små justeringer og noen reelle tiltak som skal til og som gir stor helsegevinst.  Her er noen enkle råd:

  • Vær fysisk aktiv minimum 30 minutter daglig
  • Spis sunn og næringsrik mat som bygger deg opp
  • Få nok søvn og hvile
  • Vær sosial med familie og venner og ta ekstra godt vare på de som gir deg god energi
  • Tenk positive tanker og vær hyggelig mot deg selv

Alle disse rådene kan være med på å forbedre både vår fysiske og psykiske helse. Å unngå vanskeligheter i løpet av livet er er nesten umulig. En ting jeg er helt sikker på er, har man god helse er man sterkere og takler vanskelige livssituasjoner bedre.

Med god helse har man en bedre evne og kapasitet til å mestre og tilpasse seg livets uunngåelige vanskeligheter og hverdagens utfordringer og krav.

God helse gir glede. Pass på helsa di og vær takknemlig for alt du har i livet ditt!

Ønsker du råd og veiledning om hvordan få god helse ta kontakt med meg:

siv-elis@online.no

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *