Julens utfordringer på godt og vondt!

I dag er det første søndag i advent. Selv om jul og juleforberedelser er mest bare hygge og kos er det for mange også en utfordring i forhold til både helse og vekt. For mange innebærer førjulstiden ekstra mye stress både på jobb og på hjemmebane. Mye som man skal rekke over bare på noen få små uker. Hvordan man kan gjøre denne tiden litt mindre stressende og bedre for seg selv?

Vi må aldri glemme at tradisjoner og ekstra kos i hjemmet hører med til juleforberedelsene og julefeiringen.

Desember er en måned der mat står i sentrum ved mange anledninger. Da står vi naturligvis også over noen flere fristelser enn vi gjør ellers i året. I tillegg til tradisjoner og kos hjemme er det for de fleste ett eller flere julebord de skal delta på i førjulstiden. Enten det er med jobben, familien eller med gode venner. Det er da lett for at det kan bli litt for mye av både det ene og det andre i en hel måned, og ikke bare de få juledagene. Det finnes dessverre ingen nye gode triks får å holde vekten gjennom julen. Det er som de 11 andre månedene i året balansen mellom inntak og uttak som er avgjørende. Det handler ikke om at du absolutt ikke skal røre godterier, bakevarer og annet julegodt, men å prøve å ha et ” gi og ta forhold ” til matinntaket. Da trenger ikke desember å være en måned hvor du legger på deg fler foldige kilo og må starte det nye året med verst tenkelige utgangspunkt.

Men, det er ikke slik at vi ødelegger alt arbeidet man har lagt ned i trening, vektregulering eller annet sunnhetsfokus.

Julemat er mye sunn mat, det gjelder å legge vekt på å velge de riktige matvarene. Man kan gjerne kose seg med litt såkalt usunn mat, så lenge det står i stil til det fysiske behovet.

Om du spiser godt 1 – 2 dager skjer det fint lite med helse og vekt. Det er summen av dager som teller. Om du ser at førjul og romjul kommer til å innebære en del selskapeligheter og store inntak kan det være lurt å tilrettelegge for større uttak også. Altså mer aktivitet.

Aktivitet er verdens beste » lykkepille «. Denne fantastiske lykkepillen hjelper mot stress, dårlig humør, gjøre negative tanker om til positive tanker, dårlig energinivå, sterkere hjerte og sjelett + MYE, mye mer.

Mine tips på hvordan man holder formen og vekta gjennom julen:

– Spis regelmessig selv når det er jul. Da unngår du overspising som lett skjer om du er oversulten. Hvis du vet at det kommer mye god mat til ettermiddagen, kan det være lurt å heller spare litt inn på de tidligere måltidene.

– Velg frukt og nøtter fremfor pepperkaker og sjokolade.

– Drikk vann fremfor brus og annen kaloriholdig drikke. Her er det mye sukker og kalorier å spare. En god regel kan være å drikke 0,5 liter vann før hvert måltid for å redusere apetitten og for å gjøre mindre plass i magesekken.

– Nyt maten og tygg sakte. Ved å tygge sakte får kroppen tid til å registrere inntaket, og sende signaler når den har fått nok. Hiver man i seg maten i full fart er det større sjangse for å overspise. Tygg sakte, kjenn på smaken og ta gjerne noen små pauser underveis.

– Vær i aktivitet. Selv om julen er tid for fritid og avslapping ” fordi vi fortjener det”, er det de færreste av oss som trener så hardt ellers at det er på sin plass. Uansett om det er ut på ski, gå en tur, eller gjøre andre ting – husk all aktivitet er bedre enn ingen aktivitet. Aktivitet gir ny og mer energi!

– Sist men ikke minst: Ha mål om å holde vekten stabil, ikke å gå ned i vekt.

Og som en liten trøst: For de aller fleste er det ikke mellom jul og nyttår skaden skjer, men mer hva man gjør mellom januar og desember.

Ønsker alle en fin adventstid! Senk skuldrene og kos deg med de tingene du har på programmet.

Stor førjulserklem fra meg.smiley

 

IMG_2913

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *