Søtstoffguide

Det dukker stadig opp spørsmål om hva som egentlig er forskjellen mellom de ulike erstatningene for sukker og hva man skal bruke til hva.

Her er en guide som kan være til hjelp og gjøre det enklere å velge riktig. Her finner du bruksområder, tips, fordeler og ulemper ved de forskjellige sukkererstatningene.

Sukrin.

Det finnes flere forskjellige sukrin varianter, som alle fungerer som erstatning for sukker i søte oppskrifter. De passer godt til de som har diabetes, de som ikke tåler sukker, de som vil kutte ned på sukker eller de som ønsker å lage sukkerfrie og sunnere alternativer til det søte. Sukrin er en kalorifri sukkererstatning basert på sukkeralkoholen erytritol. Det er 100 prosent naturlig og finnes blant annet i sopp og pærer. Sukrin blir framstilt ved at druesukker først blir fermentert, deretter rensa, varma opp og filtrert slik at det ikke er spor av gjær igjen. Sukrin inneholder ingen kalorier, påvirker ikke blodsukkeret, blir ikke brukt som energi av kroppen og skilles ubrukt ut med urinen.

Ønsker du å redusere sukkerforbruket ditt, men vil unngå kunstige søtstoffer? Da er Sukrin et godt alternativ.
Positivt: 0 kalorier. 0 karbohydrater. Naturlig opprinnelse og fremstilling.
Unikt: Samme konsistens, smak og volum som sukker.
Søtningsgrad: Ca 70 % av sukker.
Bruksområder: Alle steder du vil bruke strøsukker: over bær, frukt, grøt, yoghurt, cottage cheese, frokostblandinger o.l. I bakst som ikke har for stor sukkerandel (inntil 20 % av totalinnholdet).
Ulempe: Ved for stor andel kan smaken oppleves som kjølende/metallisk. Bakverk der man bruker for stor mengde kan bli tørt og hardt. Bør ikke brukes i større andel enn 20 % av totalinnholdet i oppskriften.
Tips: Sukrin fungerer svært godt i kombinasjon med andre søtstoff. Dersom mengden sukker du ønsker å erstatte overstiger 20 % av totalinnholdet kan du blande Sukrin med Tagatesse, Stevia, FiberSirup eller det søtningsmiddelet du foretrekker eller har tilgjengelig. Hvis du for eksempel halvblander Sukrin med vanlig sukker, har du også gjort en god, helsefremmende reduksjon.

Sukrin:1

Hvis du er opptatt av helsen din er Sukrin:1 et glimrende alternativ til sukker. Med 0 kalorier og en GI på 0 vil det ikke belaste blodsukkeret ditt. Du slipper i tillegg alle de tomme kaloriene som sukker gir.
Sukrin beskytter tennene ved å forhindre vekst av plakk og karies. Daglig bruk av Sukrin vil forbedre tannhelsen.
Studier viser at Sukrin bekjemper frie radikaler i kroppen, og virker som en antioksidant. Det kan også hjelpe til med å beskytte blodårer mot skader på grunn av høyt blodsukker.Positivt: 0 kalorier. 0 karbohydrater. Naturlig opprinnelse og fremstilling.
Unikt: Samme søtningsgrad, konsistens, smak og volum som sukker.
Søtningsgrad: Ca 100 % av sukker.
Bruksområder: Alle steder du vil bruke strøsukker: over bær, frukt, grøt, yoghurt, cottage cheese, frokostblandinger o.l. I bakst som ikke har for stor sukkerandel (inntil 20 % av totalinnholdet).
Ulempe: Ved for stor andel kan smaken oppleves som kjølende/metallisk. Bakverk der man bruker for stor mengde kan bli tørt og hardt. Bør ikke brukes i større andel enn 20 % av totalinnholdet i oppskriften.
Tips: Sukrin:1 fungerer svært godt i kombinasjon med andre søtstoff. Dersom mengden sukker du ønsker å erstatte overstiger 20 % av totalinnholdet kan du blande med Tagatesse, Stevia, FiberSirup eller det søtningsmiddelet du foretrekker eller har tilgjengelig. Hvis du for eksempel halvblander Sukrin med vanlig sukker, har du også gjort en god, helsefremmende reduksjon.

SukrinMelis:

SukrinMelis er en naturlig sukkererstatning som er finmalt og ligner melis i konsistens. Det er tilsatt en liten mengde søtning fra steviaplanten (steviolglykosider), og kombinasjonen av de to søtstoffene gir en rund og rik søtsmak.
Positivt: 0 kalorier. 0 karbohydrater. Naturlig opprinnelse og fremstilling.
Unikt: Løser seg lett opp, gir ikke den knasende følelsen av strøsukker.
Søtningsgrad: Ca 100 % av sukker.
Bruksområder: Siden SukrinMelis er finmalt, vil den løse seg lett opp, selv i mat og drikke som ikke skal varmes, slik som yoghurt, kalde drikker, marsipan, kremer, glasurer o.l. Den kan selvfølgelig også brukes i ting som varmes.
Ulempe: Ved for stor andel kan smaken oppleves som kjølende/metallisk. Bakverk der man bruker for stor mengde kan bli tørt og hardt. Bør ikke brukes i større andel enn 20 % av totalinnholdet i oppskriften.
Tips: SukrinMelis fungerer svært godt i kombinasjon med andre søtstoff. Dersom mengden sukker du ønsker å erstatte overstiger 20 % av totalinnholdet kan du blande SukrinMelis med Tagatesse, Stevia, FiberSirup eller det søtningsmiddelet du foretrekker eller har tilgjengelig. Hvis du for eksempel halvblander SukrinMelis med vanlig sukker eller melis har du også gjort en god, helsefremmende reduksjon.

Sukrin gold:

Sukrin Gold er en naturlig og sunn sukkererstatning med svært god søtsmak som kan erstatte både brunt og hvitt sukker. Den unike blandingen av naturlige søtstoffer gir Sukrin Gold en søt, rund og fyldig smak.

Positivt:
 Svært få kalorier (8 kcal/100 g). Naturlig opprinnelse og fremstilling.
Unikt: Lekker, gyllen farge, smelter i munnen, har søtere, rundere og fyldigere smak enn original Sukrin.
Søtningsgrad: Samme som sukker/brunt sukker.
Bruksområder: Alle steder du ville brukt hvitt eller brunt sukker. Perfekt over bær, frokostblanding, grøt, yoghurt, i kaffe, te, desserter m.m.
Ulempe: Ved for stor andel kan smaken oppleves som kjølende/metallisk. Bakverk der man bruker for stor mengde kan bli tørt og hardt. Bør ikke brukes i større andel enn ca 20 % av totalinnholdet i oppskriften.
Tips: Sukrin Gold har en gyllen farge, og ser lekkert ut når du strør det over cottage cheese, yoghurt, is, eller som en siste finnish over kaker og desserter.

Sukrin+:

Sukrin+ er en blanding av Sukrin og stevia. Sukrins sukker-konsistens kombineres med sødmen fra steviaplanten. Begge produktene er kalorifrie, noe som betyr at Sukrin+ ikke gir noe utslag på blodsukkeret.

Positivt: 0 kalorier, 0 karbohydrater, naturlig opprinnelse og fremstilling.
Unikt: Dobbelt så søtt som sukker, og kan dermed erstatte en større sukkermengde uten å nå de begrensningene man kan møte med Sukrin og SukrinMelis.
Søtningsgrad: Dobbelt så søtt som sukker.
Bruksområder: I bakst som er søtere enn der du kan bruke original Sukrin. (Der sukker utgjør  opptil 40 % av totalinnholdet)
Ulempe: Fyller bare halve volumet i oppskrifter der det står oppgitt sukker. Smaken av ren Sukrin+ kan oppleves som noe intens søt, siden det er dobbelt så søtt som sukker.

FiberSirup

Godt i maten og god for kroppen! FiberSirup er en søt sirup av nyttige prebiotiske fibre som både smaker godt og gjør godt for hele kroppen. Den lages av et plantefiber som heter isomalto-oligosakkarid (IMO-sirup), og finnes i to ulike varianter: FiberSirup Clear og FiberSirup Gold

FiberSirup Gold:
Positivt: Kun 5 % sukkerarter og hele 69 % fiber! 
Unikt: Sirup-konsistens. Kan erstatte honning og sirup.
Søtningsgrad: Like søtt som sukker/sirup.
Bruksområder: Fiber­Sirup Gold er et sunnere alternativ til honning og sirup, og er ideell over pannekaker, yoghurt, grøt, bær, is og desserter.
Ulempe: Kan ved større inntak gi midlertidig fordøyelsesubehag, som luft og løs mage. Anbefalt maksimalt daglig inntak: 45 g.

FiberSirup Clear:

Positivt:
 Kun 5 % sukkerarter og hele 70 % fiber! 
Unikt: Sirup-konsistens. Helt fantastisk til hjemmelagde barer.
Søtningsgrad: Ca 60 % av sukker.
Bruksområder: Først og fremst er Fiber­Sirup Clear et vidundermiddel i hjemmelagde barer.  Den gir barene både søtning, perfekt konsistens og en god dose fiber. Den fungerer også godt som søtning i annen bakst og matlaging, og kan for eksempel bidra til at kjeks og cookies får en sprø utside og myk kjerne.
Ulempe: Kan ved større inntak gi midlertidig fordøyelsesubehag, som luft og løs mage. Anbefalt maksimalt daglig inntak: 45 g.
Tips: FiberSirup er genialt i kombinasjon med andre søtningsmidler. Dersom du blander FiberSirup Clear og steviadråper kan du lage en allsidig søtning med akkurat den smaken du måtte ønsker. FiberSirup vil også fjerne den kjølende følelsen Sukrin kan gi ved høy dosering.

Tagatesse:

Tagatesse bakesukker er et søtningsmiddel som er ideelt til baking, i yoghurt eller frokostblanding, til varme og kalde drikker, eller der du ellers ville ha brukt vanlig sukker.

Positivt: Lite kalorier. Siden Tagatesse skal brukes i halv mengde vil det i praksis kun gi ¼ av kalori-innholdet til sukker. Lav GI (7).
Unikt: Svært gode bakeegenskaper. Gjør smaken på bakst nærmest identisk som om man bruker sukker. Tagatesse karamelliserer lett, og egner seg godt til f.eks. crème brulée.
Søtningsgrad: Dobbelt så søtt som sukker.
Bruksområder: I kaker og søt bakst.
Ulempe: Fyller bare halve volumet i oppskrifter der det står oppgitt sukker. Inneholder en liten mengde sukralose. Inneholder mye fiber, og gir større risiko for fordøyelses-ubehag enn Sukrin. Bør ikke varmes opp til over 160 C, da det bruner veldig fort ved høyere temperatur. (Fordelen ved lett bruning er at Tagatesse er ypperlig for karamellisering). 

Stevia drops:

Stevia Drops er et flytende og kalorifritt søtningsmiddel som enkelt smaksetter mat og drikke.

Positivt: 0 kalorier, 0 karbohydrater, naturlig opprinnelse og fremstilling.
Unikt: Stevia drops både søter og smaksetter samtidig.
Søtningsgrad: 6 dråper tilsvarer ca 1 ts (5 g) sukker
Bruksområder: Tilfører enkelt både søtthet og aroma til kaffe, te, smoothies, is, yoghurt, kremer, kaker, desserter og liknende.
Ulempe: Gir ikke noe volum. Noen opplever at stevia gir en litt bitter, lakrisaktig ettersmak.
Tips: Pass på at du ikke bruker for mye stevia drops. Prøv deg frem, og begynn med litt mindre enn du tror du trenger. 6 dråper tilsvarer ca 1 ts sukker i søtthet, men opplevelsen vil variere etter hva du bruker dråpene i. Stevia er veldig fin å kombinere med andre søtstoffer, som f.eks Sukrin for å få volum.

Vaniljepulver:

Vaniljepulveret jeg bruker i oppskriftene er 100 prosent reint vaniljepulver laget av ekte bourbonvanilje. Det er svært drygt i bruk. Frø fra vaniljestenger kan erstatte vaniljepulver i oppskriftene, men vaniljepulver er mye billigere.

Bruksområde: Vaniljepulver passer i kaker, dessertar, smoothies, vafler og elles de fleste søte oppskrifter.

Agavenektar:

Agavenektar kan brukes som søtningsmiddel omtrent på samme måte som sukker; i kaker, desserter, i smoothies, på yoghurt og på frokostblandingen. Du trenger ca 20 % mindre agavesirup sammenliknet med mengden sukker i en oppskrift.

Agavesirup:

Agavsirup er en søt sirup utvunnet fra agavekaktus, med en mild og god søtsmak. Agave fremstilt ved spesielt lav temperatur beholder viktige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Agave skal ha en glykemisk indeks på maks 39 og påvirker derfor blodsukkeret mindre enn hvitt sukker gjør.

Bruk: 

Agavesirup er ca 25% søtere enn sukker, så forsøk med en mindre mengde enn du ville ha gjort med sukker.

Honning:

Honning er naturens eget søtstoff. Det har en GI på 55. Rå honning er naturlig honning som ikke er industrielt bearbeidet eller varmebehandlet over 45 gr. C for å beholde mest mulig av næringsstoffene. Honningen blir krystallisert og har derfor fast form (og ikke flytende som en del utenlandske typer). I motsetning til Sukrin og Yaconsirup, påvirker honning blodsukkeret selv ved inntak av små mengder. Honning inneholder imidlertid en rekke mineraler, sporstoffer og enzymer som kroppen vår trenger, og kan bidra til å forebygge benskjørhet ved at den hjelper kroppen med opptak av kalsium.

Bruk:

I te og drikker.

Palmesukker ( kokossukker, kokosblomstsukker, kokospalmesukker ):

Kokossukker fremstilles av nektaren til blomstene som vokser på kokosnøttpalmen. Nektaren høstes før den tilberedes ved svak varme slik at det dannes sukkerkrystaller. Resultatet er et naturlig og uraffinert sukker med glykemisk indeks (GI) på 35. I tillegg til den velkjente søtsmaken vi kjenner fra hvitt sukker, har det en anelse karamell i smaken, og en litt mykere konsistens enn “harde” hvite sukkerkrystaller.

Bruk: 

Det aromatiske palmesukker kan erstatte honning, vanlig hvitt eller brunt sukker. brukes på samme måte som vanlig sukker. Brennpunktet for palmesukker er svært høyt og det er derfor mye brukt til å smaksette sauser, marinader og dressinger. Jeg bruker det ofte til søte paier.

GI – tabell:

De naturlige sukkerstatningene har følgende glykemisk indeks sammenlignet med glukose som har en GI på 96 og brunt rårøsukker har en GI på 68.

Rårørsukker 68
Honning 55
Agavesirup 39
Palmesukker 35
Agavenektar 25
Xylitol (Bjørkesøtt) 7
Yaconsirup 5
Tagatose: 2
Sukrin Gold 1
Erythritol (Sukrin) 0
Stevia 0
Steviosa 0

Kilde: Funksjonell mat.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *