Bli motivert

Da er jeg her igjen. Siden du også er her regner jeg med du har tenkt litt på de 3 punktene siden sist, å forhåpentligvis startet en prosess med å bli motivert til trening.

Hvis så er, er du i alle fall et steg videre med å bli motivert.:-)

Jeg går rett på….

Punkt 1:

Hvorfor skal jeg trene?

Regner med du har funnet noen argumenter som er viktig for at DU vil trene.

For de fleste som får akkurat det spørsmålet vil svaret umiddelbart være:

  • Bedre form
  • Sterkere
  • Ned i vekt
  • Fordi venner gjør det
  • Vil se bra ut

Dette kan være gode argumenter men jeg syntes de er litt svevende. Hva betyr det???

Jeg tror det er kjempe viktig at du finner noen konkrete grunner til at akkurat DU vil trene. Hva er det i DITT liv som gjør at du vil trene? Hva vil du treningen skal gjøre med DEG? Hva vil være positivt for DEG med å trene?

Det finnes noen garanterte fordeler ved å trene:

Du får mer energi, kroppen blir sterkere og strammere, du føler deg kvikkere, bedre vektkontroll +++++

Men det finnes langt viktigere fordeler, noen medisinske fordeler? Kan du forlenge livet ved å trene?

Trening har siden tidlig i tenårene vært en del av livet mitt, men etter å ha erfart hva noen av livets utfordringer har å by på, har det å ha en sunn livsstil i bunnen blitt mer og mer viktigere for meg.

Jeg trener fordi:

For meg handler trening først og fremst om økt livskvalitet. Jeg trener fordi jeg vil ha en kropp som fungerer og er så funksjonell som mulig, slik at jeg kan klare mine daglige gjøremål på en grei måte lenge. Jeg vil forebygge plager og sykdommer. Trening gir meg energi, trening gjør meg glad, trening gjør at jeg har mindre smerter, trening gir meg rett og slett en god følelse av velbehag.

Jeg vet at trening er god medisin også når det butter imot. Ved trening produserer kroppen sine egene lykkehormoner ( endorfiner ) som gjør at man blir lettere til sins, man blir gladere, og man får en følelse av mestring som igjen gjør at man takler vanskelige utfordringer bedre.

Punkt 2:

Hva og hvordan skal jeg trene?

Det finnes uttalige måter og metoder og trene på.

Det viktigste er at DU gjør noe som DU syntes er greit, og trives med. Det er lite vits i å begynne med jogging om du hater jogging. Det samme gjelder uansett aktivitet. Man kan kanskje lære seg å like ting etter hvert, men til å begynne med er det viktig å gjøre noe som er lystbetont.

Det mange som har plager / sykdommer som gir begrensninger. Da er det viktig å finne noen aktiviteter som passer ut fra situasjonen. Det verste er å ikke gjøre noen ting. Alle kan gjøre noe.

Så det viktigste av alt. Begynn treninga ut fra DIN kapasitet. Ikke gå i den fella at du går på treningssenteret og ser hva andre gjør, hvor mye andre løfter, hvor fort andre løper osv. Da er faren stor for at det blir med den ene gangen.Start rolig, bygg sten for sten, og la målet i første omgang være å finne treningsglede. Fokuser på at du trener for DIN egen del og DIN egen helse.

Man leser ofte i media om hva som er den beste treninga. Like mange artikler som forskjellige meninger.

Beste treninga – for hvem???

Det er skjelden noen som har spurt om behovet og for hvilken målgruppe. Først når det er gjort kan man si noe om hva som vil være den beste treninga.

Spør du en trener eller instruktør om hva som er den beste treninga vil du veldig ofte få til svar noe av det de selv liker og driver med.

Det er kun DITT ønske og DIN målsettning som kan identifisere hva som vil være beste trening for DEG.

Vær ditt eget behov bevisst og søk kyndig hjelp for å få hjelp og råd om hva som kan være best for deg, om du er usikker.

Punkt 3:

Hva er vitsen med å trene?

Dette sier NIH ( Norsk helseinformatikk )

Alt blir bedre hvis du trener litt.

Fysisk aktivitet fremmer helse, gir overskudd og er et viktig og veldokumentert virkemiddel i forebygging og behandling av over 30 ulike diagnoser og tilstander. Det foreligger overbevisende dokumentasjon om helsegevinster ved regelmessig fysisk aktivitet i alle aldersgrupper. Beregninger viser at fysisk aktive vinner i gjennomsnitt åtte leveår med god helse (kvalitetsjusterte leveår) i et livsløpsperspektiv, noe som innefatter både økt levetid og økt livskvalitet, sammenlignet med personer som er inaktive. Ytterligere økt fysisk aktivitet kan gi opp mot 16 kvalitetsjusterte leveår.

Fysisk aktivitet er en sentral del av en sunn livsstil. Driver du med regelmessig fysisk aktivitet vil du altså leve lenger, ha mindre risiko for å utvikle hjertesykdom og høyt blodtrykk, og du vil få bedre kontroll på vekten. Du vil ha mindre risiko for å utvikle diabetes type 2, og dersom du allerede har diabetes type 2, kan fysisk aktivitet gjøre sykdommen lettere å leve med. Du reduserer risikoen for å utvikle enkelte typer kreft, du kan øke beinstyrken og forebygge beinskjørhet, utvikle og vedlikeholde funksjonsdyktighet og motoriske evner, få bedre lungekapasitet, bedre balanse, øke energinivået og få en økt følelse av velvære.

Dette var vel i grunnen godt nok svar på hva er vitsen med trening.

Vi vil alle leve lengst mulig og best mulig.

Så er det nå en gang slik at i vårt samfunn så lever vi alt for bedagelig og lettvint i forhold til våre forfedre. De måtte i langt store grad bruke kroppen til hardt fysisk arbeide og måtte bruke kroppen for å komme seg fra A til B. For vår del har vi hjelpemiddler til alt, som gjør at vi sitter mye mer i ro. Vi trenger strengt tatt ikke å overanstrenge oss fysisk særlig mye i det daglige. Det er desverre blitt en av vår største fiende i forhold til helsa vår. Vi kan ikke skru tiden tilbake og beslaglegge alt av hjelpemiddler. Det lar seg ikke gjøre i dagens moderne samfunn.

Det vi derimot kan gjøre er å sette seg selv i forsetet og ta ansvar for egen helse.

Det er ingen andre som kan gjøre for oss.

Skal vi ikke sammen gjøre et krafttak for egen helse.

  • Ikke fordi det er politisk riktig
  • Ikke fordi andre gjør det

Men rett og slett for MIN EGEN HELSE og MIN EGEN LIVSKVALITET.

Da håper jeg dere har fått tygd litt, å prosessen med å komme igang nærmer seg handling. Det trenger på ingen måte å være ekstremt. Gjør man “litt” mer enn ingenting kan det gi stor helsegevinst. Kanskje kan det være lurt å flytte fokuset bort fra om du er motivert eller ikke, til heller å fokusere på alle fordelene trening vil gi deg.

Masse lykke til!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *